duminică, 18 martie 2012

Problemile femei muncitoare

Dragă oameni a munci, ţi-u să vă tranzmit mai întăi că am primit o misivă de la o cititoare d-ea noastră care vroieşte să rămîie supt protecţiea anonimat-ului său. Se numeşte Viorica R. din Mioveni, str-da Glastrei nr-ul 15, iar de profesie este casnică. Iată ce ne scrie această cititoare a noastră:

"Aşi dorii să mă ajutaţ întrun fel sau alt fel pentru că-ci eu una nu mai suport nimica. Am în etate de 24 de ani în bucetul vieţi mele amărîte şi vreau să ştiţii că mînînc bătaie şi apă de trei ori pe zi şi uneori şi noaptea chiar. Bărbatumeu lucrează frilanser la fer vechi, adună cu căruceoru şi vinde la punctu de desfacere a colectări de metale şi deşeuri, apoi bea mai toţ bani şi nui bea numai cînd este meci. Cînd nu este meci bea aproape toţ bani adică este birt chiar la 10 metriii de casa noastră şi cînd intră în casă m-ă şi ea la bătuta cu strigături. Cînd este meci se duce cu ceilalţi potlogari şi fincă Daciea Mioveni iea bătaie cu nemiluita vine acasă şi cînd intră în casă m-ă şi ea la bătuta cu strigături.
Vă rog să mă crede-ţi pe cuvîntul meu că am picioarele şi fundu dorsal plin de movee şi numai cucuie pe tot corpu deşi sunt femeie tînără şi crecă aspectoasă. Mie şi ruşine să ies din casă să cunpăr o pîne şi un kil de zahar.
Eu ce rugăminte vă rog, adica să pune-ţii o vorbă bună la Ministeru de sport, acolo unde e  Dl. Mitică Dragomiroiu să facă ceva să nu mai îl lese pe stadion pe bărbatămiul că nu mai înghit atîta de bătaie. Alfel nu ştiu ce sunt în stare să fac, pot să mă şi arunc de pe calea ferată ca în romanu ala care am plîns cu Lala Pugaceova, nu altceva. Cu toate că unde stetem noi este linie secundară şi trece doară noaptea cîte un mărfar şi nu mă duc noaptea că mă tem. Sunteţ ultima me-a speranţă ca să ăl aduc pe calea ce-a bună pe bărbatumiou.

Cu respect şi mulţumire

Viorica Răsculacu din Mioveni"

În a doilea rînd am să vă comunec căci am păţit următoru bucluc. Am zis că să fac un sediul a oamenilor munci aicişea în capitala ţări, ma-m gîndit ce bine a-r fi să facem re-uniuni uneori care să discutăm şedinţe despre problemile de muncă, de socetate şi de familie. Şi de ce nu chiar şi un ceai dansant sînbăta seara sau dumineca. Într-acest scop ma-m deplasat pe cheltuiala propie pînă la un imobil care este în păragină de vreo zece ani de zile mam dus pe jos fincă e aproape, da acoloşa cînd colo, era întro gaşcarabetă un paznic zice: Ce faci păpuşe, eşti în vizită? Mam uitat în spate peste umăr în urma mea, nu era nimenea. Atuncea am început să mă ia frica că poate mă violează paznicu ăla. Care ia-m spus circumspetă zic: domle ve-ziţi de treaba mătale că cu mine nuţi merge cu una cu două. Cînd ma-m îndepărtat de gaşcarabetă lam ma-i auzit bodocănind ceva despre nişte blidoane că mi le unple el cu lapte şi că dacă nu cunva ştiu ca să cînt la ciumpoi. Atuncea mam bucurat, de oare ce cînd eram mică am fost la ansablu de muzică populară, chiar dacă la drînbă nu la ciumpoi, totuşi iaca cum arta te dăruie-şte la posteritate şi iel ma ţinut minte. Dacă nu spunea conplimentul acesta cred că pînă l-a urmă ăl şi denunţam la mili pe mîna mili poliţiei, că vinde lapte nelegal poate e stricat la lume.
Dupa-cea am imspectat clădirea ceea mam şi spăriet iară-şi cu ocazia asta cînd a ţîjnit un cîne bagabond a trecut în viteză de ma lovit cu coada mi sa rupt un fir la ceorap. Abea apoi cînd ma-m întors paznicu de la gaşcarabetă me-a spus zice: uite cei, cichita, şandramaoa asta va fi demolată acuşea, nu are rost să îţi mai baţ capu, mai bine ma-i imvita la o cafea după progamul de lucrul. Cea ce ia-m răspuns ca să dau de o parte orice dubiu: nu ies la cafele cu necunoscuţi cine ştie, cît mă duc eu la veceu să se uite în ceaşcă la mine să afle una alta. Şi iacaşa la-m pus la punct, era cam obraznic la ce-i vreo douzeci de ani a lui.
Oricum dragi mei, să ştiţii că nu mă da-u eu bătută aşa uşor cu una cu două, am să mă lupt ca o leuaică pentru cauza noastră muncitorească să avem şi noi un club.

Vă salută cu internaţieonala
Sirena muncitorească.

2 comentarii:

  1. e o idee minunata,draga sirena,si nu numa o idee...da te intreb io nu are iz burghez chestia asta cu clubul?
    Doamna viorica,am plans 24 de ore cand am realizat ca profunzimea dramei dumneavoastra se confunda cu profunzimea dramei Anuskai Karenina,da aia bre inebunise de pre mult bine burghezesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ptr.u iz burghez făcem noi clubu, stimabilă Nakudă. Adică oameni munci vine, bea un ceai, un bricfor, o cicuare şi discută despre problemile care le are cu patroni, cu aprovizeonarea etîcî. Ori şi cum, o să să cheme cum ar fi "Club muncitoresc" sau "Cercu muncitoresc" cutare.

    RăspundețiȘtergere